Ontluchten radiatoren
Wanneer u last heeft van tikkende leidingen zit er lucht in uw CV-systeem. Door uw radiatoren te ontluchten worden deze sneller en beter warm. Op plekken waar lucht in de leidingen zit kan geen warm water komen. Hierdoor wordt de radiator niet optimaal warm. Een luchtvrije CV-installatie scheelt u dus in de stookkosten. Maar hoe gaat dat ontluchten eigenlijk in zijn werk? Lees hieronder het handige stappenplan. Ontluchten is niet moeilijk en zou iedereen zelf kunnen doen. Lukt het toch niet, neem dan gerust contact met ons op. U kunt ons bereiken op: 070 - 207 50 06. Maar ook kunt u een afspraak maken via ons contactformulier.
Ontluchten radiatoren
1. Alle radiatoren in huis dient u open te zetten.
Door alle radiatoren open te zetten kan het water(en lucht) vrij in het CV-systeem bewegen.
2. Zet de thermostaat hoger. Ten minste 5 graden hoger dan de huidige temperatuur.
Door de temperatuur te verhogen zal er water door het hele systeem gepompt worden. Alle lucht in de leidingen komt zo ook in beweging en hoopt zich op bij de ontluchtingsventielen.
3. Zet de thermostaat na ongeveer een kwartier zo laag mogelijk.
4. Draai bij elke radiator de radiatorknop helemaal dicht.
5. Gebruik een ontluchtingssleutel om elke radiator te ontluchten.
Deze ontluchtingssleutel is verkrijgbaar bij elke bouwmarkt en kost nog geen euro. Belangrijk is dat u bij de radiator begint te ontluchten die zich het laagst bevindt. Lucht wil van nature omhoog en zal zich dus ook voornamelijk ophopen bij de hoogst geplaatste radiator. Maar om het CV-systeem zo veel mogelijk luchtvrij te krijgen moet dit bij elke radiator gebeuren. Bij veel radiatoren bevindt het ontluchtingsventiel zich niet bij de thermostaatknop maar aan het andere uiteinde. Deze draait u voorzichtig open en draait u weer dicht zodra er alleen nog maar water uit de radiator komt. Zorg dat u een goed absorberende doek bij de hand heeft om water dat ontsnapt op te vangen.
6. Alle radiatorknoppen in huis kunt weer open zetten.
7. Controleer na ongeveer een half uur de waterdruk op het systeem.
Bij wat oudere ketels is er een analoge meter die de druk weergeeft(Het aantal bar). Bij nieuwere ketels kunt u op de aan/uit-knop drukken om zo digitaal de druk af te lezen. De druk hoort tussen de 1,2 en 2,0 bar te zijn. Wijkt dit af dan moet u of extra water aftappen(als de druk te hoog is). Dit kan bij een ontluchtingspunt van een radiator. Is de druk te laag dan dient er extra water aan het systeem toegevoegd te worden.
8. Blijven uw radiatoren tikken of borrelen? Herhaal dan de bovengenoemde 7 stappen.
Ontluchten radiatoren hulp
Lukt het toch niet om uw radiatoren te ontluchten? Of wilt u hiervoor liever meteen een vakman over de vloer hebben? Bel dan even met dé CV monteur Zoetermeer; All Heating Wij zijn bereikbaar voor hulp op 070 - 207 50 06 of door ons contactformulier in te vullen.